CE ESTE COLAGENUL?

CE ESTE COLAGENUL?

Colagenul este substanța proteică produsă în mod natural în organism și prezenta în sistemul osos, digestiv, sistemul muscular, în articulații  și sânge. Are rol activ în regenerarea celulară și țesuturi cognitive și poate fi găsit în mai mult forme, fiecare formă având propriul mod de acțiune. 
O proteină dură și compusă din fibre, colagenul este nutrientul care face parte din structura tuturor țesuturilor conjunctive și reprezintă o treime din numărul total al proteinelor prezente în corp. Colagenul, împreună cu elastina, proteina care ajută țesuturile să își revină la forma inițială imediat după o contracție, asigură o funcționalitate optima a întregului organism, în special a oaselor, articulațiilor și a pielii. Colagenul este alcătuit din mai mulți aminoacizi printre care: prolina, hidroxiprolina, arginina și glicina. 

Care sunt principalele funcții ale colagenului?

În prezent există 28 de tipuri de colagen, toate cu structuri diferite și funcții variate, dar principala caracteristică a lor este faptul că sunt flexibile și puternice. Cele mai comune tipuri întâlnite sunt I, II, III, IV. Primul tip este secretat de piele, tendoane și oase și este cel mai flexibil dintre toate. Tipul II este întâlnit în cartilaje, tipul III se regăsește în mușchi, piele și vase de sânge, iar tipul IV se regăsește în țesuturile membranoase. Colagenul oferă elasticitate țesuturilor, pielii și stimulează regenerarea celulară, cicatrizarea și implicit vindecarea rănilor. Este considerat drept un adeziv natural al organismului.

Colagen de tip I. Acesta reprezintă 90% din colagenul din corpul uman. Se găsește în piele, oase, pereții vaselor de sânge, țesutului conjunctiv, și fibroase (dure) cartilaj. Acest colagen este, de asemenea, găsit în țesutul cicatricial și ajută la vindecarea rănilor și coagularea sângelui. Printre numeroasele tipuri de colagen, colagenul de tip I este cunoscut pentru proprietățile sale anti-îmbătrânire. Natura fibroasă a acestui colagen contribuie la reducerea ridurile și de a îmbunătăți sănătatea si hidratarea pielii.

Colagen de tip II. Acest colagen se găsește în cartilajul elastic, care amortizează articulațiile. Colagenul de tip II este cunoscut pentru promovarea sănătății articulare și poate trata durerile articulare, cum ar fi cele prezente în artrita reumatoidă.

Colagen de tip III. Acest tip de colagen este parte integrantă în structura mușchilor, organelor și vaselor de sânge. Este cunoscut pentru a facilita sinteza trombocitelor din sânge și este vital pentru procesul de coagulare a sângelui. Colagenul de tip III se găsește predominant in mușchi, fiind cel mai benefic pentru construirea masei musculare.

Beneficiile colagenului

Îmbunătățește sănătatea oaselor și articulațiilor. Împreună cu acidul hialuronic, colagenul ajută la refacerea cartilajelor și crește gradul de lubrifiere. Colagenul contribuie la atenuarea inflamațiilor articulare, în special inflamațiile apărute din cauza înaintării în vârstă, dar are și capacitatea de a preveni afecțiuni precum artrita, artroza, osteoporoza, guta sau osteoartrita. Datorita faptului că reprezintă 90% din structura ligamentelor, tendoanelor și articulațiilor, colagenul sprijină regenerarea celulelor și poate reduce durerile asociate cu simptomele artritei.

Contribuie la sănătatea pulmonară. Colagenul este secretat în mod natural și la nivelul plămânilor și membranelor care îi protejează. Împreună cu elastina, colagenul ajută la elasticitatea țesuturilor din plămâni și automat la buna funcționare a acestora.

Contribuie la sănătatea sistemului gastrointestinal. Secretat la nivelul stomacului, colagenul previne deshidratarea și ajută la reglarea secrețiilor gastrice. Poate preveni apariția arsurilor gastrice, dar și a altor afecțiuni gastrointestinale precum ulcerul. Peptidele din colagen ajută la reținerea apei în intestine și stimulează mișcarea la nivelul tractului intestinal.

Contribuie la sănătatea sistemului muscular. După efortul fizic, colagenul ajută la recuperarea mușchilor, repară și rehidratează proteinele care se distrug în timpul activităților intense.

Contribuie la sănătatea ochilor. Colagenul se regăsește la nivelul ochilor, mai exact în cornee, acolo unde substanța este esențială pentru a menține zona hidratată. Are rol de tonifiere pentru globul ocular.

Contribuie la sănătatea pielii și părului. Colagenul este principala componentă a dermei, care îi asigură flexibilitate și elasticitate. Cu ajutorul colagenului, pielea rămâne întinsă și se împiedică apariția celulitei și vergeturilor. De asemenea, colagenul datorită rolului de hidratare și regenerare pe care îl are, reduce efectele nocive ale factorilor externi.

Ce înseamnă carența de colagen? O dată cu înaintarea în vârstă, producția de colagen începe să scadă, iar după vârsta de 30 de ani reducerea cantității este tot mai vizibilă la nivelul pielii. Funcțiile vitale încep să aibă de suferit și apar simptome precum oboseala, lipsa energiei, reducerea tonusului muscular, diminuarea elasticității articulare, inflamarea articulațiilor sau deteriorarea circulației periferice.

Consumul suplimentar de colagen ajuta la îmbunătățirea sănătății pielii?

Multe studii au fost efectuate, în principal pe colagen de tip I, pentru a determina impactul sau asupra sănătății pielii. Studiile au identificat multe rezultate pozitive pentru piele, in cazul suplimentarii aportului de colagen in dieta zilnica, din care amintim:

  • Anti-îmbătrânire
  • Reducerea ridurilor
  • Hidratare îmbunătățită
  • Elasticitate îmbunătățită
  • Îmbunătățirea vindecării rănilor și formarea țesutului cicatricial
  • Reducerea celulitei și vergeturilor

Unul din studii a arata ca femeile care au luat între 2,5 și 5 grame de colagen hidrolizat (tip I) timp de 4-8 săptămâni au arătat îmbunătățiri semnificative în elasticitatea pielii și hidratare, cu un volum redus de riduri de pana la 20%.

În comparație, un alt studiu efectuat pe 72 de femei cu vârste de 35 de ani sau mai mari, luând 2,5 grame de colagen hidrolizat (tip I și II), zilnic timp de 12 săptămâni a redus adâncimea ridurilor cu 27% și a crescut hidratarea pielii cu 28%. 

Ce alimente stimulează producția naturală de colagen

În topul alimentelor care stimulează producția de colagen se află peștele datorită acizilor grași Omega 3 din compoziție. Imediat pe listă sunt trecute proteinele de origine animală si vegetala, dar și semințele bogate în acizi grași precum nuci și alune. Citricele și legumele verzi precum sfecla, ardeii roșii, morcovii, cartofii dulci sunt și ele alimente care stimulează producția naturală de colagen datorită conținutului mare de vitamina C și vitamina A.

Ce mai poți face:

  • Consumă multe lichide. Pentru a preveni deshidratarea și apariția ridurilor, consumă cât mai multe lichide, în special apa;
  • Consumă cereale integrale. Cerealele conțin siliciu, ingredient care încurajează producția de colagen și îmbunătățește sistemul digestiv;
  • Consumă antioxidanți. Avocado, broccoli sau ceai verde sunt antioxidanți care te ajută să îți menții elasticitatea pielii;
  • Consumă suplimente alimentare care conțin colagen. Suplimentele alimentare care au în compoziție colagen protejează sănătatea oaselor și cartilajelor și îți mențin pielea tânără.  Daca nu urmezi o dieta vegana atunci Colagen Peptide Pur CP1 de la Puorieste cea mai buna alegere. Este obținut din colagen hidrolizat de la vaci hrănite organic si conține colagen de tip 1 si 3. Colagen Peptide Pur CP1 de la Puori este o pulbere nearomatizata care se dizolva si se amesteca cu ușurință in orice băutură rece sau fierbinte. Fiecare lingura de Colagen Peptide Pur CP1 va oferă peste 90% proteine pure, care îmbogățesc profilul nutrițional al oricărei băuturi, smoothie sau shake.

Colagenul poate fi vegan?

Din punct de vedere tehnic, colagenul vegan poate fi făcut prin utilizarea de drojdie modificata genetic și bacterii; cu toate acestea, acest lucru este foarte dificil. În schimb, aminoacizii necesari pentru a produce colagen în organism, în special glicina și prolina, care sunt cele mai abundente în colageni de tip I și III, pot fi dobândite prin dieta sprijinind astfel sinteza de colagen din organism. Procedând astfel, vă asigurați ca organismul are toate ingredientele necesare pentru a produce colagen natural.

Daca găsirea unui colagen vegan este practic imposibil, găsirea surselor de proteine vegane sau superalimente care au un profil complet de aminoacizi necesari pentru a construi colagen nu este atât de grea. 

  • Clean Lean Protein de la Nuzest conține toți aminoacizii esențiali și non-esențiali necesari pentru a sintetiza colagen în organism. De exemplu o porție de CLP ne oferă 795mg glicină și 872mg proline.
  • Plant Colagen de la Your Super este un mix de superalimente organice care protejează colagenul natural și contribuie la sănătatea și hidratarea pielii.


Așadar, colagenul este principala componentă a țesuturilor conjunctive, în special a pielii. Produs în mod natural de organism, colagenul contribuie activ la funcționarea optimă a organismului, iar suplimentele alimentare ajută la completarea rezervelor necesare organismului.

 

 

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 18:00

0727940670 contact@healthcorner.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!