Scorțișoară Ceylon de la Dragon Superfoods este o pulbere fina, obtinuta din scoarță interioară a copacului Cinnamomum zeylanicum, cunoscut sub numele de "Scorțișoară Ceylon". În comparație cu mai frecventa Cinnamon Cassia, are o culoare mai deschisă, gust si aroma mai delicata și o cantitate minimă de cumarină (<0,004%).
Scorțișoara este una din mirodeniile care cu siguranță nu îți lipsește din bucătărie, dar ce se regăsește mai exact pe rafturile tale: scorțișoară Cassia sau scorțișoară Ceylon?
Cassia și Ceylon sunt cele mai cunoscute tipuri de scorțișoară și deși aparțin aceleași familii de arbori, acestea se diferențiază între ele prin gust, miros, culoare, țară de proveniență, preț, chiar și cantitățile în care se găsesc anumite substanțe din compoziție.
Ambele sunt obținute din scoarța interioară a arborelui de scorțișoară, mai exact 2 specii diferite: scorțișoara Cassia din Cinnamomum Cassia (Cinnamomum aromaticum), iar scorțișoara Ceylon din specia de arbore Cinnamomum zeylanicum.
Specia Cassia are o culoare maronie cu tentă roșiatică și un miros puternic, iar scorțișoara Ceylon are o nuanță simplă de maro și are un parfum mai delicat, mai complex și nu atât de puternic precum scorțișoara Cassia.
Desigur, există diferențe inclusiv în ceea ce privește gustul: în timp ce scorțișoara Cassia are o aromă puternică, scorțișoara Ceylon este mai dulce, mai aromată, cu un gust mai fin.
O altă diferență notabilă este demonstrată de studiile care au analizat compoziția scorțișoarei, iar în timp ce ambele specii conțin cumarină, această substanță se găsește într-o concentrație mai mare în scorțișoara Cassia (aproximativ 1%) comparativ cu Ceylon (0.004%). În cantități foarte mari, cumarina poate fi toxică pentru ficat și sistemul nervos.
Pe lângă întrebuințarea în bucătăriile din întreaga lumea, scorțișoara este cunoscută și pentru proprietățile sale antiinflamatorii, antibacteriene, antivirale și antiseptice, proprietăți ce o recomandă în afecțiuni inflamatorii, răceli dar și pentru scăderea nivelului de colesterol și prevenirea diabetului datorită unei substanțe active din compoziție numită cinamaldehidă.
Valori Nutritionale:
Valori medii la 100g |
Energie |
1513 kJ / 364 kcal |
Grăsimi |
1,3 g |
– din care saturate |
0,3 g |
Carbohidraţi |
50 g |
– din care zaharuri |
2,8 g |
Fibre |
66 g |
Proteine |
5,0 g |
Sare |
0,01 g |
Cumarină |
<0,004 g |
Scrie un review