Piața Suplimentelor Nutritive este destul de fragmentata cu o paleta de produse foarte larga, foarte multe oferte si la fel de mulți furnizori. Îmi place sa cred ca trăim in epoca de aur a proteinelor. Parca niciodată proteina nu a fost atât de populara ca astăzi. Pana si la Lidl am avut promoții la proteine ?.
De ce mai avem nevoie si de Healthcorner? De ce aceste proteine sau mixuri proteice si nu altele? De ce sunt acestea mai scumpe decât alte produse relativ asemănătoare? Chiar sunt atât de bune sau e doar un exercițiu de marketing?
Cam acestea ar fi o parte din întrebările cu care ne întâlnim in fiecare zi in discuțiile cu clienții si partenerii noștri.
Si atunci am zis, hai sa punem pe hârtie câteva sfaturi elementare despre cum sa alegi cele mai bune proteine si la ce anume trebuie sa fii foarte atent.
Mai întâi pe scurt despre proteine. Proteinele, alături de carbohidrați si lipide ocupa un rol important in buna funcționare a organismului si obținerea unor performante sportive înalte. Proteinele sunt denumite si „cărămizile organismului”, fiind principalul substrat de formare a masei musculare. Organismul are nevoie de proteine pentru a se dezvolta , a-si repara structurile, a forma noi structuri, a se apăra si a transmite informația la nivelul sistemului nervos si a-si crea sistemul imunitar.
Rolul proteinelor in organism:
- Intra in structura tuturor organelor si țesuturilor
- Sint componente ale fluidelor organismului (ex. sânge)
- Au rol in repararea si sinteza de noi celule
- Participa la controlul genetic (proteinele din nucleul celular)
- Contribuie la apărarea organismului prin sistemul imunitar
- Sint transportatori de oxigen, vitamine, minerale, lipide
- Intervin in homeostazie
- Au rol energetic secundar
Totalitatea proteinelor din alimente sunt alcătuite din 20 aminoacizi. In funcție de capacitatea de sinteza in organism, exista 3 tipuri de aminoacizi:
- Aminoacizi esențiali (nu se pot sintetiza in organism si trebuie sa provină din alimentație)
- Aminoacizi neesențiali (se pot sintetiza in cadrul organismului)
- Aminoacizi condiționat esențiali (nu se pot sintetiza in anumite condiții fiziologice cum sunt sarcina sau perioadele de creștere accelerata)
Conținutul de aminoacizi determina calitatea proteinelor (de aceea când alegem o pudra proteica este bine sa verificam si profilul complet de aminoacizi).
Acum hai sa vedem cum alegem cea mai buna proteina funcție de câteva criterii importante:
- Ingrediente
- Natural vs Aditivi. In general mai toate pulberile proteice (vegetale sau nu) de pe piață sunt îndulcite cu sacraloză, acesulfam de potasiu sau zahar bio de cocos. Proteinele din gama Healthcorner nu conțin aditivi iar gustul este natural, conceput sa fie plăcut prin amestecul inteligent de ingrediente. De exemplu mixurile de proteine vegetale de la Motion Nutrition nu au un gust dulce, având doar aroma naturala a ingredientelor pe când proteina vegetala de la Nuzest are un gust dulce natural provenit de la extractul de fruct Katemfe.
- Proveniența si procesarea ingredientelor. Este bine sa verificați sursele de materie prima, sa va asigurați ca acestea provin de la ferme sustenabile, organice si fără OMG. In ceea ce privește procesarea proteinelor vegetale, aceasta trebuie sa fie făcută fie prin uscare naturala sau deshidratare prin congelare si uscare in vid. Astfel se mențin cele mai ridicate niveluri proteice si conținut sporit de vitamine si minerale. Majoritatea proteinelor comercializate de Healthcorner nu numai ca sunt certificate organice dar cele de la Motion Nutrition au si certificare Soil Association Organic (cea mai importanta organizație de certificare organica din UK). In cazul gamei Clean Lean Protein de la Nuzest, procesul tehnologic de izolare a proteinei se face printr-un sistem patentat, natural, pe bază de apă, care asigură că proteina nu este denaturată în timpul extracției și fabricării. Acest lucru duce la obținerea unei produs de cea mai înalta calitate disponibila pe piață astăzi.
- Aport proteina. In principiu trebuie sa va orientați către acele produse care va oferă aproximativ 20gr proteina per porție si mai puțin de 5 gr carbohidrați (oricum carbohidrații vor veni si din amestecarea in blender cu lapte sau fructe).
- Lista ingredientelor trebuie sa fie cat mai scurta. Pana la urma cumpărăm o proteina si nu o lunga lista de substituenți. Este bine ca in aceasta lista sa avem componente care aduc beneficii suplimentare – gen extrase din plante adaptogene (Ashwaganda, Ginseng, Rhodiola, Tulsi, etc) sau bogate in alți micronutrienti absolut necesari.
- Aditivi. Atenție la aditivi precum guma de xantan sau guar, sau îndulcitori artificiali precum sucraloza, care deși sunt create ca variante netoxice de fibre solubile, respectiv îndulcitori, sunt totuși substanțe artificiale, care pot cauza diferite simptome digestive neplăcute.
- Lista WADA. Daca practici un sport de performanta verifica daca toate ingredientele sunt legale si nu sunt incluse pe listele WADA (World Anti Doping Association).
- Scop
- Performanta sportiva. Pudrele proteice reprezintă o soluție foarte răspândită in mediul sportiv, mai ales pentru proprietățile lor de recuperare, refacere si regenerare a țesutului muscular. Dar in același timp este dovedit ca toate persoanele cu un stil de viață activ sau care practica sport in mod regulat, au nevoie de mai multa proteina decât VNZR (Valoare Nutritiva Zilnica Recomandata). Si pentru ca nu este ușor sa asiguram acest aport sporit de proteine doar din alimentație, pulberile proteice vin in completarea necesarului. Persoana activa care practica sport măcar 4 zile pe săptămâna are nevoie de 1-1,2g proteina/kg corp/zi. Daca vorbim de sportivi de performanta consumul trebuie sa fie si mai mare. ? Probabil deja ați calculat si ați realizat ca aveți nevoie de mai multe proteine in dieta voastră ?.
- Creștere masa musculara. Pentru acest lucru e bine sa alegi o proteina cu valori biologice mari (reprezintă rata de absorbție a proteinei in organism). De obicei proteinele din zer ar fi opțiunea ta. Daca ești vegetarian atunci proteina din mazăre sau combinații cu mazăre sunt unele dintre cele mai complete, fiind si cel mai bine tolerate de organism.
- Controlul greutății. Da, aceste produse pot fi folosite si pentru a înlocui o masa (in combinație cu carbohidrați si grăsime intr-un raport corect) in cazul celor care vor sa slăbească sau sa-si mențină greutatea in anumite limite. Un shake sau smoothie proteic oferă acea senzație de sațietate si gama completa de nutrienti. Dar nu uita, evita toate produsele proteice ce conțin zahar adăugat, dextrina sau maltodextrina. De asemenea sa eviți produsele cu aport sporit de BCAA pentru ca acestea sunt in special destinate creșterii masei musculare si câștigarea in greutate.
- Condiții fiziologice speciale. De exemplu pentru adolescenți in perioada de creștere accelerata, ale căror creșteri tisulare in aceasta perioada sunt crescute si in funcției de stadiile lor de dezvoltare au nevoi mai mari de proteine. De asemenea nu trebuie sa neglijam pe cei la a doua tinerețe (nu-mi place termenul de vârsta a 3-a) unde se întâmpla ca digestia si absorbția proteinelor este mult alterata, dar despre ei si avantajele folosirii pudrelor proteice in cazul lor vom scrie un articol separat.
- Dieta personala.
- Daca urmezi o dieta speciala ar fi bine sa verifici împreună cu doctorul sau nutriționistul tău eventualele efecte secundare ale aportului sporit de proteina. Atenție la posibila interferenta cu medicația curenta, daca urmăriți vreuna (de exemplu atenție la conținutul de sodiu in cazul in care ești hipertensiv)
- Alergeni. Produsele comercializate de Healthcorner sunt fără gluten, fără zahar adăugat, fără aditivi artificiali, fără soia.
- Efecte dovedite
- Verifica daca aceste produse sunt folosite de atleți sau sportivi de marca. De exemplu proteina Clean Lean Protein de la Nuzest este folosita de majoritatea echipelor internaționale de rugby (top 10), Campioni naționali de Cross Fit, Campioni de Surfing, Jucători de tenis (top 100).
- Verifica daca pentru ingredientele respective exista dovezi științifice ca au efectele pretinse;
- Momentul zilei in care am introduce-o in dieta noastra. Despre modul de servire am mai scris pe blogul nostru (citeste aici)
- Dimineața. Un mic dejun sau un shake proteic iți va aduce o energie care se eliberează mai greu, dar durează mai mult. Comparativ cu carbohidrații care „se aprind” si se consuma repede, reprezentând combustibilul de electie al corpului uman, proteinele sunt comparate cu lemnul de esență tare care odată pus pe foc arde mai greu si da căldură pentru mai mult timp. Dacă urmați o dieta prin care încercați sa pierdeți în greutate, o porție de proteine servite dimineața ar putea fi, de asemenea, foarte eficient. Te activează atât cat ai nevoie, fără sa te facă sa te simți prea plin si fără sa existe riscul ca excesul sa fie depozitat
- După amiaza. Reduce foamea, creste senzația de sațietate si efectul imediat ar fi ca nu se mai mănâncă la fel de mult la cina
- Seara. În timp ce proteinele consumate dimineața sunt folosite pentru a produce mai multă energie, seara, aceeași sursă de hrană va ajuta in recuperarea de peste noapte si in procesul de creștere a masei musculare. Se pare ca aportul de proteina la masa de seara, cu 3 ore înainte de culcare, nu face mare diferența, dar o cantitate de pana la 40g de proteina luata imediat înainte de culcare este absorbita eficient si creează acea disponibilitate de aminoacizi care creste rata de sinteza a proteinei musculare, cu rezultate vizibile in ceea ce privește creșterea masei musculare – in combinație cu antrenamentul de seara bineînțeles.
CONCLUZIE: Cu cat produsele sunt mai curate (naturale), provenind din surse de încredere (de preferat organice), fără zahar adăugat, fără îndulcitori sau alți aditivi artificiali, fără amestecuri de OMG’s si potrivite cu scopul pentru care sunt asociate cu atât sunt mai sigure si mai bune pentru organism. Acesta este de fapt principiul pe care Healthcorner îl urmează atunci când alege ce produse sa aducă pe piața românească. Iar nu in ultimul rând, trebuie sa ne gândim si la planeta si mediul înconjurător si sa alegem produse cu ambalaje fără plastic, din materiale reciclabile.
Produsele noastre îndeplinesc mai toate aspectele de mai sus si in plus ambalajele vin si ele sa întâmpine criterii suplimentare de sustenabilitate ceea ce duce la un raport calitate/preț corect.